Motto:,,Acolo unde omul își desfășoară munca,
lasă o parte din sufletul și inima sa”( N.Sienkievicz)
Asfel putem menționa și de doamna Liudmila BURUIANU, profesor de limba și literatura rusă, grad didactic I, în IP Gimnaziul „Vasile Pârvan”, satul Gotești, care are în spate un bogat palmares profesional, sute de generații educate, cărora le-a dat aripi să zboare în lumea mare.
Sistemul educațional din țară se sprijină, în mare parte, pe oameni entuziaști, conștienți de necesitatea viabilității acestuia și, în același timp, dornici să transforme, să racordeze la actualitate și la nevoile discipolilor tot ce înseamnă învățare.
Seminarul intructiv-metodic raional cu profesorii de limba și literatura rusă din instiuțiile de învățământ ciclul I și II din raionul Cantemir, organizat și desfășurat la data de 19 noiembrie, în IP Gimnaziul „Vasile Pârvan”, satul Gotești, un prilej deosebit pentru profesorii de limba și literatura rusă de a se împărtăși din experiențele profesionale, de a afla alte metode și tehnici de lucru în cadrul orelor de limba și literatura rusă. Atmosferă vibrantă, cu profesori pasionați și dornici să elibereze trecutul pentru a face loc începuturilor noi, să învețe din trecut pentru a modela viitorul. Este de datoria noastră, a profesorilor, să sprijinim fiecare copil, ca să-și atingă potențialul maxim prin metode personalizate. Să-i oferim resurse pentru a depăși provocările și a avea succese la examene, cât și în viață. Și nu numai…Să-i pregătim pentru o lume în continuă schimbare. Succesul fiecărui elev e succesul nostru ca profesor, ca școală, ca comunitate.
Seminarul s-a desfășurat cu genericul „Средства повышения мотивации изучения русского языка как неродного”, care ne-a introdus în curiozitatea motivării elevilor pentru a studia limba rusă.
Conform agendei în cadrul seminarului s-au desfășurat următoarele două ore publice și un atelier de discuții :
1.Oră publică în clasa a V-a, cu subiectul lecției „Домашние и дикие животные и птицы. Буква Щ”.
2.Oră publică în clasa a IX-a , cu subiectul lecției : „Урок человечности”, на основе рассказа К.Паустовского „Телеграмма”.
Orele publice au fost susținute cu mare succes de doamna profesoare Liudmila BURUIANU, utilizând diverse tehnici și metode de lucru cu elevii, iar utilizarea TIC-ului la ore este o practică și obinuință sistematică. Elevii au dat dovadă de cunoștințe profunde și dorință acerbă de a studia această limbă frumoasă, limba marilor clasici ruși, Pușkin, Lermontov, Gogoli…
- Atelier de discuții cu genericul: „ Средства повышения мотивации изучения русского языка как неродного”, pregătit și monitorizat de doamna Valentina ȘPACOVA, profesor de limba și literatura rusă în IP Gimnaziul Enichioi, care a adus diverse metode și tehnici de lucru cu elevii la orele de limba rusă și motivarea acestora pentru studierea limbii ruse.
Seminarele au un bun prilej pentru profesori de a mai ieși din activitatea cotidiană , astfel, considerăm deosebit de important schimbul de experiență și bune practici, precum și popularizarea experienței personale. Membrii Comisiei Metodice Raionale a profesorilor de limba și literatura rusă „Limbă și comunicare ” au avut prilejul să observe, să analizeze și să aprecieze fapte, metode și tehnici prezentate de un cadru didactic cu experiență, precum este dna Liudmila BURUIANU.
În cadrul orelor publice, elevii împerună cu doamna profesoară au punctat importanța formulării și formării unor valori fundamentale, care să contribuie semnificativ la dezvoltarea armonioasă a unei personalități și, ulterior, a unei societăți.
Apreciem energia debordantă și capacitatea doamnei profesor de a inspira prin exemplu propriu, receptivitatea și verticalitatea tinerilor noștri, care știu, nu din auzite, despre importanța discernământului în cultivarea valorilor. Respect și admirație pentru profesionalism, dedicație și măiestrie pedagogică!
Ana BURDUJA, metodist superior , DGÎ Cantemir