Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: 0273 22777

”Săptămâna Europeană” ca parte a Campaniei de comunicare ”Moldova Europeană”.

Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă un proces vital pentru dezvoltarea și consolidarea țării în cadrul comunității internaționale. Ca parte a acestui proces, educarea copiilor despre subiectul integrării europene este esențială pentru a le oferi o înțelegere profundă a beneficiilor și implicărilor acestui demers. Într-o societate din ce în ce mai interconectată, înțelegerea conceptelor de integrare europeană și apartenență la familia europeană devine din ce în ce mai importantă pentru formarea unei cetățenii informate, deschise și angajate în construirea unui viitor european prosper.

În acest context, în baza Scrisorii Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova nr. 03/1-09/654 din 30.01.2024, și în scopul informării elevilor din toate școlile din Republica Moldova despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în instituțiile de învățământ din raionul Cantemir, în perioada 05 – 09 februarie 2024, a fost organizată și desfășurată ”Săptămâna Europeană” ca parte a Campaniei de comunicare ”Moldova Europeană”.

Pe durata Săptămânii Europene, elevii din raionul Cantemir au fost implicați activ într-o varietate de activități educaționale și culturale care au urmărit să informeze elevii privind parcursul european și să evidențieze avantajele integrării europene pentru Republica Moldova.

Aceste activități au inclus conferințe, prelegeri, dezbateri și discuții interactive, precum și proiecții de filme și documentare relevante. În plus, elevii au participat la activități practice, cum ar fi ateliere de creație și jocuri de rol, care i-au ajutat să înțeleagă mai bine conceptele cheie legate de integrarea europeană și de apartenența la familia europeană. Scopul principal al acestor inițiative a fost de a dezvolta o înțelegere profundă a importanței integrării europene și a contribuției acesteia la viitorul Republicii Moldova, pregătind astfel elevii să devină cetățeni activi și informați în cadrul unei societăți europene unite și prospere.

În timpul Săptămânii Europene, elevii din instituțiile de învățământ din raionul Cantemir au participat activ la concursul național de eseuri și desene cu tema „Cum văd eu Uniunea Europeană?„. Urmare evaluării la nivel raional, doi elevi din r. Cantemir s-au remarcat prin lucrările lor. Leahu Constantin, elev la gimnaziul „A. Pușkin”, a captat atenția cu desenul său intitulat „Cum văd Moldova Europeană?”. În acest desen, Leahu Constantin a surprins o panoramă dinamică și plină de culoare a Moldovei, evidențiind aspirațiile țării către integrarea europeană și perspectivele sale asupra acestui proces.

În același timp, Lavric Carina, elevă la gimnaziul „M. Sadoveanu” din satul Hănăseni, și-a expus talentul și viziunea prin eseul intitulat „Moldova prin lentila visului european”. În lucrarea sa, tânăra a expus o perspectivă îndrăzneață și plină de speranță asupra modului în care integrarea europeană ar putea influența parcursul istoric al țării noastre. Eleva argumentează că adoptarea valorilor europene este cheia pentru un viitor luminos și prosper al țării. Cu un ton plin de încredere, Lavric Carina își exprimă speranța că integrarea în UE va aduce transformări pozitive profunde în călătoria Moldovei către excelență și succes. În lucrarea sa, tânăra subliniază importanța educației și implicarea activă a tinerilor în procesul de integrare europeană, evidențiind rolul esențial pe care aceștia îl pot juca în modelarea viitorului țării noastre în cadrul Uniunii Europene.

Concursul a culminat cu o etapă finală ce a avut loc la data de 14 martie 2024, în incinta Președinției Republicii Moldova, unde elevii noștri au avut ocazia să-și prezinte lucrările și să participe la ceremonia de premiere. Acest eveniment a oferit participanților oportunitatea de a-și exprima gândurile și viziunile privind modul în care Moldova poate influența și contribui la proiectul european. Prin implicarea în acest concurs, tinerii au avut nu doar ocazia de a-și evidenția talentele artistice și literare, ci și de a participa activ la dezbaterea și construirea unei perspective comune asupra viitorului european al Republicii Moldova.

Lavric Carina, cl 8, Eseu_Moldova prin lentila Visului European_ IPG Hanaseni, Cantemir-page-001

Articole Recente