Cel mai mare bine pe care adulții pot să-l facă urmașilor lor și societății, este să le citească copiilor. (Carl Sagan)
Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) este o zi în care se sărbătorește oportunitatea de a citi cu voce tare împreună. Astfel, copiii și adulții sunt încurajați să ia o carte, să găsească audiență și să citească cu voce tare. Evenimentul este celebrat în peste 170 de țări.
Această zi a fost creată de o organizație nonguvernamentală, numită LitWorld, cu sediul în orașul american New York, din anul 2007. Inițiativa lor a fost, încă de la început , să strângă oameni și comunități prin puterea cuvintelor.
7 februarie-Ziua Internațională a Cititului cu voce tare este un eveniment global la care participă milioane de oameni anual. Campania inițiată de Ministerul Educației și Cercetării și Biblioteca Națională a Republicii Moldova este un exemplu de concentrare a efortului cadrelor didactice din sistemul educațional, în special învățătorii și profesorii de limba și literatura română, bibliotecarii școlari și din Sistemul Național de Biblioteci pentru a celebra impactul unic și forța lecturii cu voce tare.
Bibliotecile, instituțiile de învățământ, grădinițele, oamenii de cultură, lucrătorii din sectorul social, părinții sunt îndemnați în această zi să organizeze activități de lectură cu voce tare pentru a promova bucuria, frumusețea și beneficiile cititului împreună. Cititul cu voce tare împreună ajută la consolidarea comunităților și este un act de susținere a alfabetizării ca unul din cele mai importante drepturi ale omului.
Campania națională „Citim cu voce tare împreună” este o mișcare de sensibilizare a cercurilor largi de cititori reali și potențiali, a instituțiilor de învățământ, a părinților, a decidenților privind importanța lecturii cu voce tare, precum și a lecturii în general, având scopul de a evidenția importanța lecturii cu voce tare pentru a susține cunoașterea și educația ca drepturi fundamentale ale omului și a asocia eforturile bibliotecilor, instituțiilor educaționale, comunităților pentru promovarea lecturii.
Această inițiativă reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o sută de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor.
Azi, 7 februarie 2024, în spiritual Zilei Internaționale a Cititului Îmreună s-au alăturat și instituțiile educaționale din raionul Cantemir, organizând și defășurând diverse activități pentru promovarea lecturii.
Direcția Generală Învățământ Cantemir a transmis instituțiilor de învățământ din raionul Cantemir invitația de a promova și a se implica în organizarea acestui eveniment, menit să deschidă drumuri spre lectură și să ajute pe cei din jur să se bucure de lumina lecturii.
O activitate de succes a fost organizată în parteneriat cu Biblioteca Publică Raională Cantemir și cu participarea elevilor claselor a VI-a din Instituția Publică Gimnaziul „M.Eminescu”, orașul Cantemir. Li s-au adus la cunoștință elevilor care este esența cititului, beneficiile citiului . Elevii au participat la un atelier de lectură cu voce tare. Au fost propuse spre lectură fragmente din următoarele cărți : „Poezii”, de Mihai Eminescu; „Povești”, de Ion Creangă; „Poezii”, de Vasile Alecsanri; „Cei trei muschetari”, de Alexandru Dumas; „ Poezii”, de George Topârceanu; „ Schițe”, de Ion Luca Caragiale; „Micul prinț”, de Antoine de Saint-Exupery; „Prinț și cerșetor”, de Mark Twein; „Vizită” , de Ion Luca Caragiale și alte cărți.
Elevilor le-a plăcut mult atmosfera din bibliotecă, care este ca un paradis în lumea cititului, au citit cu voce tare diverse fragmente, fiindcă
„Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunţa!”
(Fernando Savater)