,,POEZIA este dimineața omenirii…
Istoria SENTIMENTELOR înălțătoare…
Îndemnul permanent către bine și adevăr… (Eusebiu Camilar)
,,Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos”. (Mihai Eminescu)
,,Poezia este un veşmânt în care ne îmbrăcăm iubirea şi moartea.” (Lucian Blaga)
,,Poezia este încarnarea unei emoţii într-un limbaj.” (Charles Du Bos)
Și mai întâi a fost cuvântul…ce l-a purtat în lume vântul, și-a zămislit poveste vie, găsindu-i nume, poezie … și-au fost și în vechime vizionari, ce ticluiau enigme în cuvinte, cei dăruiți de cer cu har, a căror slovă-n veci nu minte! Dantelării de litere sculptate, frânturi de suflete cuprind în ele, și roua ochilor scânteie, din gândul ce-a ajuns la stele…Se zice că poeții sunt pulbere de stele… că strălucesc aievea, purtând lumini în ele, că sunt diamanții lumii , meniți să pună-n vers, tot ce e viu , trăire, frânturi din univers… Se zice că poeții plâng când scriu! Căci simt adânc durerea, au sufletul prea viu! A spus un geniu mare, că scriitura seacă, răzbate mai ușor, din cea mai goală teacă…. și astfel, noaptea-i neagră, cum ziceam ieri în vers, căci stelele sunt goale, de luciu și de sens! Puzderie de-ar fi, pe cerul nopții negre, nu pot a izbuti, la luminări integre…
Ziua Mondială a Poeziei este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
„ Ziua Mondială a Poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
Ziua Mondială a Poeziei celebrează una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării și ale identității culturale și lingvistice a popoarelor. Prezentă de-a lungul istoriei, în toate culturile și pe fiecare continent, poezia vorbește despre umanitatea noastră comună, despre valorile noastre comune, transformând cel mai simplu poem într-un accelerator puternic pentru dialog și pace. Poezia transmite valorile cele mai intime ale diverselor culturi. UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane.
Poezia este una dintre cele mai prețuite forme de exprimare a identității culturale și lingvistice ale umanității, precum și o formă de manifestare a creativității. Fiecare formă de poezie este unică şi fiecare reflectă universul experienţei umane, aspiraţia spre creativitate, care traversează toate graniţele şi timpurile. În această zi recunoaștem contribuția remarcabilă a oamenilor de cultură, poeților și scriitorilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
Poezia e o candelă ce se aprinde în licărele ochilor celor ce-o ascultă și o citesc, iar mucul ei este poetul răstignit în focul mirului de dor al vieții și eternității!
La mulți ani de Ziua Poeziei și multă inspirație tuturor poeților!
La mulți ani tuturor celor îndrăgostiți de poezie!